ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ ЩОДО COVID - 19

2020-05-13

/Files/images/фото.jpg

ПОСЛАБЛЕННЯ КАРАНТИНУ НЕ СКАСОВУЄ ПРАВИЛ БЕЗПЕКИ ЩОДО COVID-19

З 11 травня послаблені карантинні обмеження. Але дотримуватися правил безпеки в умовах пандемії COVID-19 слід незалежно від того, діє карантин чи ні. Це необхідно як на індивідуальному, так і на груповому рівні: рекомендації щодо запобігання поширенню COVID-19 ефективно працюватимуть лише тоді, коли їх будуть дотримуватися всі.

Дотримання фізичної дистанції та самоізоляція – це ті заходи, яких треба вживати не лише під час карантину, а й тоді, коли це фактично необхідно. Тому варто розуміти, чим карантин відрізняється від самоізоляції та фізичного дистанціювання.

Отже,карантин– це обмеження діяльності або фізична ізоляція людей, які не мають ознак захворювання. Мета карантину – запобігти поширенню захворювання на ранніх етапах.

Самоізоляціяозначає обмеження контактів хворих із симптомами COVID-19 для запобігання подальшому поширенню хвороби.

Фізичне дистанціюванняпередбачає дотримання безпечної дистанції щодо інших людей. ВООЗ рекомендує перебувати на відстані не менше метра одне від одного. Цього правила треба дотримуватися незалежно від наявності ознак захворювання або контактів з хворими на COVID-19.

Зокрема, під час походів у магазини тримайтеся на відстані не менше метра від інших і, за можливості, не торкайтеся руками очей, рота, носа. Перед доторком до кошиків або візочків обробляйте їх дезінфектором із вмістом спирту не менше 60%. Після повернення з магазину, а також після розбору принесених покупок ретельно мийте руки теплою водою з милом протягом 20–40 секунд.

Придбані овочі та фрукти слід мити так само, як і завжди. Зокрема, перед тим як торкатися до них, помийте руки водою з милом. Після цього ретельно вимийте фрукти і овочі чистою водою, особливо якщо ви їсте їх сирими.

І пам’ятаймо, щозменшити ризик зараження COVID-19 і подальшого поширення інфекції доволі просто.

Регулярно і ретельно обробляйте руки дезінфектором із вмістом спирту не менше 60% або мийте їх теплою водою з милом протягом 20–40 секунд. Це допомагає знищити віруси, які можуть перебувати на шкірі.

Тримайтеся від інших на відстані не менше метра. Під час кашлю, чхання або розмови з носа й рота людини виділяються дрібні краплі, які можуть містити вірус. Коли ви перебуваєте занадто близько, то можете вдихнути ці краплі та заразитися, якщо людина хвора COVID-19.

Уникайте місць великого скупчення людей. Там набагато вища ймовірність опинитися в тісному контакті з особою, інфікованою COVID-19.

Намагайтеся не чіпати очі, ніс і рот немитими руками. Ми торкаємося багатьох поверхонь, і таким чином вірус може потрапити на руки. Брудними руками ми можемо перенести вірус на слизові оболонки очей, носа чи рота. Звідти він здатний потрапити в організм. Саме тому універсальна порада про миття рук така важлива. Якщо все ж таки необхідно доторкнутися до обличчя, скористайтеся чистою серветкою, яку після використання слід викинути у сміттєвий контейнер.

Дотримуйтеся правил респіраторної гігієни дихання та кашлю. Під час кашлю або чхання прикривайте рот і ніс згином ліктя або серветкою. Використану серветку слід викинути і вимити руки. Вірус передається через дрібні краплі. Правила респіраторної гігієни допоможуть вам захистити інших від грипу та ГРВІ, зокрема COVID-19.

Самоізолюйтеся до одужання, навіть якщо у вас легкі симптоми ГРВІ. Попросіть кого-небудь доставляти вам продукти до дверей квартири. Якщо вам необхідно вийти з дому, надягайте маску. Такі заходи допоможуть захистити ваше оточення від COVID-19 та інших вірусних захворювань.

Якщо у вас підвищилася температура, з’явилися кашель і утруднене дихання, подзвоніть до сімейного лікаря. Звернення до лікаря по телефону дозволить йому, за необхідності, оперативно направити вас до спеціалізованого лікувального закладу.

Центр громадського здоров’я МОЗ України

Кiлькiсть переглядiв: 104